donderdag 18 juni 2015

'Voor de vlier moet men zijn hoed afdoen'




 'Voor de vlier moet men zijn hoed afdoen'  is een oud gezegde en na wat ge-Google heb ik meer respect gekregen voor de boom die zo woekerde in mijn tuin; ik had hem in de herfst flink gesnoeid (zie de verdorde takken onder de autoband), dat onkruid van een vlier die mijn kerselaar begon te verdringen en als ik moest kiezen tussen vlier en kersen was de keuze rap gemaakt want vlierbomen kom je toch overal tegen.


Langs Vlaamse wegen. Zowat elke boer had een vlier staan en niet enkel om vliegen te verjagen, je kan er zowat alles van gebruiken: bast, bloem, bes en blad, het bevat vitamine C en is ontsmettend.
Mij is het vooral om de bloemschermen te doen. Sinds jaar en dag maak ik vlierbloesemsiroop, de koude bereiding wel.


Vul een zak met droge witte bloemschermen, als je het gele stuifmeel ziet ben je te laat want daar gaat de siroop van gisten. Voeg citroenen, suiker, citroenzuur, water toe en facultatief witte rozenblaadjes. De juiste hoeveelheden zoek je best zelf op want er zijn tal van recepten op internet, ik maakte een variant met rietsuiker wat de siroop een donkere kleur geeft. Uiteraard gebruik ik minder suiker dan aangegeven, nog liever zou ik een siroop willen maken zonder suiker maar dan is het geen siroop meer plus is de suiker essentieel voor de bewaring.

Alles in een inox pot doen en op een koele plaats zetten, elke dag twee maal in roeren gedurende vijf dagen. Afgieten door een neteldoek en zuivere bokalen vullen, fris bewaren.

Altijd veel bijval geoogst met dit aperitief: van elk een derde: vlierbloesemsiroop, gin en ijsblokjes.
Voor de kindjes aanlengen met water en een rietje erin:
-Nog japje.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten